Chaotic Performance

Dit project is een samenwerking tussen:

  • Wetenschapper: Martinus Beukers
  • Kunstenaar: Harry Beulens

 

 

Via het PiLoT1 project kwam ik in contact met Martinus Beukers. Hij doet samen met zijn team onderzoek naar “Elite Performance in Sports”.

Bondig omschreven bestuderen ze hoe sportieve vaardigheden tot stand komen. Elite sporters zijn immers in staat zeer complexe technische vaardigheden uit te voeren in dynamische omgeving en dit onder grote tijdsdruk. Een basisveronderstelling van dit onderzoek is dat deze acties niet aangestuurd worden door representaties in het brein, maar het gevolg zijn van een continue interactie van het “bewegende systeem” met de omgeving. Dit wil zeggen dat de omgeving een sterk sturend vermogen heeft op de acties van de spelers. Zo is bijvoorbeeld het vangen van ballen niet een kwestie van berekeningen van snelheden en posities van de bal en de speler zelf, maar het resultaat van de evolutie van specifieke hoeken tussen bal en speler. De bewegingen van de spelers beïnvloeden niet alleen de omgeving, de omgeving beïnvloedt eveneens de speler.

Gesprekken en opzoekingen over dit thema deden me steeds meer denken aan magneten en hoe zij elkaar beïnvloeden, in stilstand én in beweging. De interne dynamiek van een magneet werkt op de omgeving terwijl de kenmerken van de omgeving (bijvoorbeeld andere magneten) inwerkt op de magneet zelf. Door hun interactie brengen spelers en omgeving, magneet en magneten als het ware orde in de chaos.

Door middel van video in beeld gebracht lijkt het “Chaotic Elite Performance”.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s